Vinkkilän Luomutuotteen tarina

Mistä kaikki sai alkunsa

90-luvun alussa Seija (ja Ilkka) kokeili useita eri kasveja mökkimme kasvimaalla. Meillä oli endiiviä, parsaa, mesimarjaa, tyrniä, aroniaa jne. Kun satoa alkoi tulla, uteliaina kokeilimme miten näitä tuotteita voisi käyttää. Kyselimme raumalaisilta ( varsinainen asuntomme oli Raumalla ) miten tyrnimarjaa pitäisi käyttää. Meille neuvottiin puristamaan se mehuksi jääpalapusseihin ja pakastamaan. Talvella sitten sitä tuli nauttia päivittäin ja flunssa pysyisi loitolla. Raumalaiset kertoivat, että yhdessä tyrnimarjassa on saman verran C-vitamiinia kuin kokonaisessa appelsiinissa. Me teimme näin ja seuraavan talven aikana kumpikaan ei saanut flunssaa. Eikä enää koskaan sen jälkeenkään.

Istutimme sitten vähän lisää eri lajisia tyrnipensaita. Terveysvaikutukset kiinnostivat minua niin paljon, että tilasin Turun Yliopiston kautta kaiken mahdollisen mitä tyrnistä on kirjoitettu. Siellä oli tiedossa satoja tutkimuksia, mutta vain osa saksan- tai englanninkielisinä ja loput joko venäjäksi tai kiinaksi. Yhden saksalaisen villimarjatutkimuksen kautta sain tietää Berliinin yliopiston tyrnitutkimuksista ja sitä kautta sain käsiini saksalaista kirjallisuutta terveyskasveista ja terveellisistä ravintoaineista yleensä.

Tyrni näytti olevan aivan vertaansa vailla oleva terveyspommi. Mitä enemmän sitten tyrniä tutkin sitä enemmän aloin törmätä myös muihinkin terveellisiin kasveihin, yrteistä aivan tavallisiin ravintokasveihin. Seija taas oli pääasiassa keskittynyt viljelyyn.

Vuonna 2014 Vinkkilän Luomutuote ja maatila sai uudet omistajat eläköitymisen vuoksi. Pyrimme tarjoamaan terveydestään huolehtiville kuluttajille jatkossakin supermarjoja vailla vertaa, aina yhtä tinkimättömän laadukkaasti kuin edeltäjämme.  Tällä hetkellä pientilalla viljelyala n. kaksi hehtaaria, joka pääosin on tyrnin veljelyyn keskittynyt. Lämmin kiitos että olet tarinassa kanssamme jatkossakin.