Hiilihydraatit

Hiilihydraatit jaetaan yksinkertaisiin eli sokereihin ja kompleksisiin eli tärkkelys-muotoisiin. Yksinkertaiset sokerit sulavat elimistössämme nopeasti kun taas tärkkelyspitoiset sulavat hitaammin. Ohutsuolen entsyymit pilkkovat kaikki hiilihydraatit yksinkertaisiksi sokereiksi ja nämä sitten imeytyvät suolesta verenkiertoon. Maksassa veren sokerit muuttuvat glukoosiksi, jonka sitten elimistö käyttää tärkeimpänä energialähteenään. Makealta maistuvat hedelmät, leivonnaiset ja makeiset ovat sokereita kun taas vilja ja perunatuotteet ovat kompleksisia eli tärkkelyspitoisia hiilihydraatteja.

Sokerit voivat olla monosakkaroideja kuten glukoosi, fruktoosi ja galaktoosi tai disakkaroideja kuten laktoosi, sukroosi ja maltoosi. Laktoosi on hyvien suolistobakteerien ravintoa. Laktoosi ei sula mahalaukussa eikä ohutsuolessa, vaan se kulkee sulamattomana paksuun suoleen, missä bakteerit käyttävät sen ravinnokseen.

Hiilihydraattien tehtävänä on antaa soluille niiden tarvitsema energia. Elimistön ja lihasten tarvitsema välitön energia on ensisijaisesti glukoosia. Aivot esimerkiksi toimivat vain glukoosi energialla. Grammassa hiilihydraattia on neljä kaloria kuten proteiinissakin. Rasvahapoissa taas on 9 kaloria / gramma.

Ylimääräinen glukoosi, jota elimistö ei voi välittömästi käyttää muuttuu insuliini hormoonin toimesta maksassa glukogeeniksi ja varastoituu sekä maksaan että kudoksiin rasvana. Elimistö käyttää lyhytaikaisiin ja äärimmäisiin ponnistuksiin vain glukoosienergiaa. Rasvan polttoon se ryhtyy vain pitkäkestoisissa rasitustiloissa.

Hiilihydraatit sulavat glukoosiksi ja imeytyvät verenkiertoon. Kohonnut veren sokeri saa sitten haiman erittämään insuliinia, jonka tehtävänä on:

Glukoosin kuljettaminen soluihin

  • Glukoosin muuttaminen glukagoniksi, joka sitten varastoituu maksaan ja lihaksiin
  • Muuttaa ylimääräinen glukoosi rasvaksi
  • Estää proteiinin käyttö energian lähteenä
  • Hidastaa rasvahappojen käyttöä energian lähteenä

Vain hiilihydraatit voivat saada aikaan insuliinireaktion ja vain hiilihydraatit voivat tästä syystä varastoitua elimistöön rasvana. Proteiinit ja rasva eivät voi varastoitua elimistöön. Ylilihavuuden ja 2-tyypin disbeteksen aiheuttaja nykyihmisellä onkin hiilihydraatit eli sokeri, leipä, pastat ja peruna eikä suinkaan kova eläinrasva.

Hiilihydraatteja tarvitset 1,4 g rasvatonta painoasi kohden, jos et liiku lainkaan ja 2 g jos liikut kohtuullisesti.

Sokerin ja valkoisen leivän liian puhtaat hiilihydraatit kuluttavat kehoon varastoituneita mineraaleja ja vitamiineja.

INULIINI

Inuliini on polysakkaroidi, joka toimii luonnollisena prebioottina edistäen suoliston bifidobakteerien kasvua. Se on myös makeutusaine joka sopii hyvin diabeetikoille. Inuliinia on erityisesti

  • maa-artisokassa
  • endivin juuressa
  • mustikan lehdissä
  • kaaleissa