Entsyymit

Entsyymit ovat biologisia katalysaattoreita. Ne nopeuttavat kemiallisia reaktioita, joskus jopa miljoonakertaiseen nopeuteen, mutta tyypillisesti tuhat- kertaisiksi. Ilman entsyymejä suolistollamme kuluisi viikkoja sulatella ateriaamme. Entsyymin aikaan saama lopputuote voi olla massaltaan satoja tuhansia kertoja suurempi kuin entsyymimäärä, joka sai sen aikaan. Entsyymit ovat kuin katalyytteja, jotka aikaansaavat kemiallisia reaktioita olematta itse osa reaktiota. Ihmiselimistössä tunnetaan lähes kolme tuhatta erilaista entsyymiä. Kaikki kehon tapahtumat käynnistyvät ja pysähtyvät entsyymitoiminnan ansiosta.

Kaikki elolliset solut valmistavat entsyymejä DNA:n geenien antamien mallien mukaan. Saadaksesi kuvan entsyymien koosta, ajattele, että ihmisessä on noin 10 000 miljardia solua. Kolibakteeri, joka on kooltaan vain murto-osa ihmisen solusta, sisältää noin 1000 eri tyyppistä entsyymiä. Entsyymit muodostuvat soluissa ketjuttamalla 100 – 1000 aminohappoa yhteen proteiini- molekyyleiksi.

Ihmisen entsyymit toimivat parhaiten kehon lämpötilassa ja oikealla elimistön PH-tasolla. Entsyymit ovat proteiineja, siksi ne ovat herkkiä lämmölle, PH -tasolle ja raskasmetalli-ioneille. Entsyymi voidaan kytkeä päälle kofaktoreiksi tai koentsyymeiksi kutsuttujen aineiden avulla. Tällaisia aineita ovat esim vitamiinit, rauta, magnesium, kupari ja muut metallit. On myös aineita, jotka kytkevät entsyymit pois päältä. Näitä kutsutaan inhibiittoreiksi. Koentsyymit ja inhibiittorit yhdessä säätelevät entsyymien aktiviteettia elollisissa olennoissa. Monet myrkyt ja lääkkeet ovat inhibiittoreita. Aspiriini, sulfa, syanidi ja häkäkaasu muutamina esimerkkeinä.

Entsyymit toimivat kaikissa kemiallisissa elävien olentojen reaktioissa, hengityksessä, fotosynteesissä, kasvutapahtumassa, myrkkyjen absorboinnissa maksassa jne. Entsyymeillä pitää olla oikea muoto, jotta ne voivat tehdä tehtävänsä. Ne toimivat kuin avain lukossa. Ne muuttavat muotonsa lämpötilan, PH:n ja ionien vaikutuksesta. Muotonsa perusteella entsyymi ottaa kiinni vain tietynlaista molekyyliä, joka sopii täsmälleen entsyymin muotoon. Tämän jälkeen entsyymin tehtävänä on joko yhdistellä molekyylin osia yhteen tai hajottaa niitä erilleen.

Geenit määräävät, minkälaisia entsyymejä solumme tuottavat. Meillä on 40 000 geeniä ja jos joku niistä puuttuu tai on viallinen, ei oikeanlaista entsyymiä valmistukaan soluissamme. Seuraus on yleensä puutostauti kuten esim sokeritauti tai laktoosi-intoleranssi. Onneksi kaikki 40 000 geeniä eivät ole yhtä tärkeitä. Tänään tunnetaan 5000 geenin puuttumisen aiheuttamat taudit.

Entsyymit ovat aineenvaihduntajärjestelmämme työkaluja. B-vitamiinien ja hivenaineiden kanssa ne aikaansaavat lukuisia kemiallisia reaktioita. Jos joku entsyymi puuttuu tai sen tarvitsemia vitamiineja tai hivenaineita on liian vähän, siitä seuraa välittömästi aineenvaihduntahäiriöitä.

Sylki sisältää useita entsyymejä. Amylase entsyymi muuttaa tärkkelystä sokeriksi ( maltose ). Amylase toimii parhaiten neutraaleissa olosuhteissa ( PH 7 ). Haima erittää amylasea, kun ravintoa tulee ohutsuoleen. Toinen entsyymi, maltase, muuttaa sitten maltosia glukoosiksi ja glukoosi sitten voikin jo imeytyä vereen.

     Entsyymi  –  raaka-aine

  • Amylase – tärkkelys
  • Maltase – maltose
  • Sukrase – sucrose
  • Lipase – rasva
  • Pepsin – proteiinit

Ihmisen elimistö ei kuitenkaan itse tuota kaikkia tarvitsemiaan entsyymejä, vaan niitä on lisäksi saatava ravinnon mukana. Hedelmistä ja kuumentamattomista vihanneksista saamamme entsyymit toimivat kehossamme viruksia, bakteereja sekä myrkyllisiä aineita ehkäisevästi.

Entsyymit taistelevat tulehduksia vastaan sekä huolehtivat haavojen parantumisesta. Ne tukevat immuunijärjestelmämme puolustajina toimivia soluja ja toisaalta hyökkäävät vieraita soluja vastaan.

Kehomme valmistaa entsyymejä, mutta ikääntyessämme tai sairauden heikentämänä tarvitsemme entsyymejä lisää ravinnostamme. Kuumentamattomassa tyrnimehussa on eniten SOD entsyymiä tunnetuista ravintoaineistamme. Se on voimakkain antioksidantti kehossamme. Ikääntyessämme sen tuotanto vähenee ja siksi sitä pitäisi saada lisää ravinnosta. Kuumennetuissa tai säteilytetyissä ravintoaineissa entsyymit ovat joko kokonaan tai osittain hävinneet, joten pyrkikäämme nauttimaan mahdollisimman paljon tuoretta ja käsittelemätöntä ravintoa. Raaka hapankaali, yrtit, sipuli ja valkosipuli sekä vehnän idut sisältävät runsaasti toimivia entsyymejä. Pähkinät ja siemenet olisi hyvä liottaa vuorokauden verran ennen käyttöä, jotta entsyymi-inhibiittorit neutraloituisivat. Kuivaaminen saattaa tuhota eräitä entsyymejä, mutta pakastaminen on yleensä niille vaaratonta.

Ubikinoni- (Co Q10 ) entsyymi toimii solujen mitokondriassa energiatuotantoa ylläpitämässä. Sillä on positiivisia vaikutuksia immuunijärjestelmän toiminnalle, vahvistaa sydänlihasta ja toimii voimakkaan antioksidanttisesti. Kokeissa on todettu Ubikinonin määrän sydänlihaksessa korreloivan sydämen kuntoon. Ubikinonin arvellaan myös ehkäisevän myrkky- ja säteilyhaittoja, hidastavan solujen degeneroitumista ja alentavan veren painetta. Iän mukana mahdollisesti syntyvää CoQ10 vajausta voi korjata syömällä lohta, sardiinia, tonnikalaa, makrillia, pähkinöitä ja pinaattia. Orapihlajan marjassa on runsaasti ubikinonia.

DEJODASIT

Jos elimistössä on riittävästi elintärkeitä proteiineja, käy aineenvaihdunta korkeilla kierroksilla ja polttaa kaloreita. Jos taas elintärkeitä ravinteita puuttuu, menee elimistö säästöliekille. Entsyymit, jotka katalysoivat näitä reaktioita ovat dejodasit. Dejodasit hajottavat T4 atomeja T3 atomeiksi. Aineenvaihdunta kiihtyy ja energian tuotanto nousee.

Kaikki tärkeimmät elintoiminnot ovat riippuvaisia valkuaisaineiden oikeasta sulamisesta ruoansulatusjärjestelmässämme. Jos suolisto on vahingoittunut ei sulatukseen tarvittavia entsyymejä synny riittävästi. Myös muut entsyymit tarvitsevat ravinnon valkuaisaineita rakennusaineekseen esim.

  • Telomerase on ns kuolemattomuus valkuainen, joka säätelee solun maksimi elinikää ( n 150 V )
  • ATP-ase taas säätelee lihasten toimintaa. Kun lihas jännittyy ATP-ase vapauttaa kalsiumin ja lihaksen rentoutuessa ATP-ase vapauttaa magnesiumin