Ravinto

Terveellisen ravinnon säännöllinen nauttiminen pitää elimistön itseparantamisjärjestelmää yllä. Ihmisen elimistö on sopeuttanut biokemialliset prosessinsa vuosituhansien kuluessa luonnollisten ravintoaineiden koostumukseen. Valtaosan viimeisestä 2 miljoonasta vuodesta ´ihminen´ on nauttinut tuoretta tai kuivunutta kasvisravintoa sekä satunnaisemmin tuoretta lihaa. Monet tutkimukset ovat todenneet hedelmien ja vihannesten runsaan nauttimisen alentavan sydän-, verisuoni- ja syöpäsairauksia. Kuitenkin useat vitamiinipillereillä tehdyt tutkimukset eivät olekaan antaneet samoja tuloksia. Syytä tähän ei toistaiseksi täysin tunneta, mutta melko varmasti se liittyy kasvien fytokemikaalien yhteisvaikutukseen. Terveyttä edistäväksi eli funktionaaliseksi ruoaksi sanotaan ravintoaineita, joilla on erityisiä terveyttä edistäviä vaikutuksia. Jotkut terveysravintoaineista ovat aivan normaaleja ravintoaineita jotkut taas ovat korkealla teknologialla tuotettuja elintarvikkeita kuten esim. Benecol tai laktobasillus jogurtit.

Amerikkalaiset tutkijat ovat tulleet siihen tulokseen, että hyvällä ruokavaliolla voi alentaa syöpäriskiä 30 – 40 %. Dieetti ja elintavat alentavat eri syöpälajien kohdalla sairastumisriskiä seuraavasti:

  • Suolistosyövät 65 – 75 %
  • Rintasyöpä 30 – 50 %
  • Eturauhassyöpä 10-20 %
  • Keuhkosyöpä 90 – 95 %

Amerikkalaiset sairastuvat eri syöpiin 30 kertaa enemmän kuin esim thaimaalaiset, jotka syövät paljon kasviravintoa. Väestötutkimukset osoittavat jatkuvasti, että kasvisravinnon nauttimisen ja syöpäsairauksien välillä on selvä syy-yhteys. Eräiden tutkimusten mukaan vihannesten syöpää estävä vaikutus alkaa vasta kun niitä nautitaan vähintään 500 g päivittäin.