Muut tuotteet

Tyrnin lehti

Tyrnin lehtiä on käytetty terveysvaikutusten tutkimuksissa lähes yhtä paljon kuin marjoja ja siemeniäkin.
Lehdet sisältävät karkeasti ottaen samoja vaikuttavia aineita kuin marjatkin. Niissä on jopa yllättävän paljon rasvahappoja, proteiineja ja vitamiineja.
Mielenkiintoiseksi tyrnin lehden tekee kuitenkin isorhamnetiini niminen flavonoidi, jonka osuutta syöpäsolujen apotopsiaan tutkitaan.

Chen Xing ( in Seabuckthorn a multipurpose wonderplant I ), Virendra Singh.

Tyrnin lehdissä on proteiinia 14.8% ja rasvahappoja 3.8%, loput vettä ja erilaisia hiilihydraatteja.
Vitamiineja mg/100g:
C-vitamiini 323
Karotiineja 23
Flavonoideja 832
Vertailun vuoksi saman tutkimuksen mukaan vihreässä teessä flavonoideja oli 245
( ja appelsiinissa C-vitamiinia n. 50mg /100g )

L.P. Solonenko, Yu. A. Koschelev and L.D. Ageeva ( in Seabuckthorn a multipurpose wonderplant I ), Virendra Singh.
Tyrnin lehdistä leivotussa kaakussa oli kivennäis- ja hivenaineita seuraavasti (mg/100g:)
Ca                  0.77  – 0.954
P                    0.166 – 0.178
S                    0.1    – 0.122
Cl                   0.355 – 0.607
K                    1.203 – 1.273
Na                  0.117 – 0.119
Mg                 0.165 – 1.81
Fe                  38.16 – 41.09
Mn                 4.679 – 5.016
Cu                  0.482 – 0.531
Zn                  0.332 – 0.358
Co                  0.035 – 0.037

Green tea, vihreä tee ( Camellia sinesis ) ( green thea, grüne Thee )
Sisältää useita polyfenoleja, joilla uskotaan olevan antioksidanttisia vaikutuksia. Yksi näistä polyfenoleista, EGCG, on vapaiden radikaalien neutraloijana 200 kertaa parempi kuin E- vitamiini ja 500 kertaa parempi kuin C- vitamiini. EGCG voi suojella hengitys- ja ruoansulatuselimiä tulehduksilta, edistämällä acidofilusbakteerien kasvua ja tasapainottamalla suoliston toimintaa. Sen on myös todettu voivan:

 • vähentää verenpainetta
 • vähentää solumutaatioita
 • alentaa LDL kolesterolia
 • estää bakteerien tarttumista hampaisiin

Vihreä tee ei ole millään lailla myrkyllinen edes suurina annoksina tai pitkäaikaisesti käytettynä. Se on sama kasvi kuin musta tee, mutta tee on valmistettu ilman fermentointiprosessia. Teen sisältämät fenoliyhdisteet, varsinkin tanniini, tuhoavat bakteereja ja viruksia. Kanadalaiset tutkijat ovat havainneet teen tanniinien neutraloivan syöpää aiheuttavia nitrosamineja paremmin kuin C-vitamiini. Teen katekinien on todettu vahvistavan verisuonia ja ohentavan verta. Tutkimuksissa onkin todettu teen juojien verisuoniston olevan huomattavasti terveempi kuin kahvin juojien. On myös havaittu teellä olevan veren kolesterolia alentava ja maksan terveyttä suojaava vaikutus. Vihreä tee sisältää runsaasti kasviestrogeenejä, joilla on suotuisa vaikutus naisten hormoonitoimintaan.

Hiili ( charbon, Kohle )
Puhdistaa verestä myrkkyjä, bakteereja ja kaasuja. Koivun hiiltä voidaan myös käyttää elimistön happamuuden alentamiseen.

Klorella
Klorella on yksisoluinen mikrolevä, joka saa nimensä siitä, että se on erittäin chlorophyll- eli lehtivihreäpitoinen. Klorella sisältää yli 60 % kasviproteiineja, runsaasti betakaroteenia ja B12- vitamiinia ja foolihappoa. Se sisältää myös DNA:ta ja RNA:ta, jotka vahvistavat solujen uusiutumiskykyä. Se on myös rikas kivennäis- ja hivenaineista, joista varsinkin rauta magnesium ja sinkkipitoisuudet ovat merkittäviä. Klorellassa on myös paljon kuituja, jotka auttavat suoliston puhdistuksessa ja suotuisan bakteerikannan ylläpitämisessä ruoansulatusjärjestelmässämme.

Klorellan sanotaan puhdistavan elimistöä siihen kertyneistä myrkyistä ja saasteista, elvyttävän solujen uusiutumista ja edistävän edullisten maitohappobakteerien kasvua.

Klorella vahvistaa immuunivastetta nostaen interferonin tuotantoa ja veren B ja T solujen määrää. Sen sanotaan myös parantavan maksaa, haimaa ja munuaisia, kihtiä ja nivelreumaa. Lisäksi sen mainitaan tasapainottavan verenpainetta, parantavan kaihia jne.

Koivu (Betula alba) ( birch, Birke )
Lehdet puhdistavat verta, auttavat reumaan, poistavat nestettä kehosta, auttavat hiusten lähtöön ja munuaisvaivoihin. Koivun nuoret lehdet ja hiirenkorvat sisältävät tulehduksia poistavia ja antiseptisia öljyjä, jotka estävät sienten, virusten ja suoliston siimaeliöiden kasvua. Koivu myös vilkastuttaa aineenvaihduntaa, auttaa virtsatietulehduksiin, reumaattisiin lihas- ja nivelvaivoihin, turvotusten poistoon nestettä poistavana, edistää natriumin ja kloridin erittymistä jne. Sisältää eteerisiä öljyjä, saponiineja, glyckosiideja, hyperosid flavonoidia ja C- vitamiinia. Eräässä tutkimuksissa on todettu koivun sisältämän betuliinihapon parantavan melanoomaa ilman syöpälääkkeille tunnusomaisia sivuvaikutuksia

Mänty ( Pinus sylvestris ) ( pine, Kiefer )
Männyn kuoren alla oleva elävä nilakerros ( Pycnogenol ) sisältää runsaasti puuta suojelevia flavonoideja ( proantosyanideja ), joita tutkitaan ympäri maailmaa mm myös Turun yliopistossa. Näiden flavonoidien arvellaan vaikuttavan: Syöpäkasvaimia estävästi, voimakkaan antioksidanttisesti, bakteerien ja virusten kasvua estävästi Alentaa veren triglyseridejä ja LDL kolesterolia On 50 kertaa parempi antioksidantti kuin C- ja E-vitamiini, betakaroteeni ja seleeni Estää histamiinin ylituotantoa ja solujen degeneroitumista Tehostaa C-vitamiinin vaikutusta elimistössämme Sisältämänsä kollageenin ansiosta se parantaa lihasten elastisuutta ja edistää oheisverenkiertoa Nila sisältää paitsi flavonoideja, myös vitamiineja sekä runsaasti sinkkiä, kalsiumia, rautaa ja mangaania

Oluthiiva ( beer yeast, Bierhäfe )
Oluthiiva sisältää runsaasti ravinteita erityisesti B- vitamiineja ( 1, 2, 3, 5, 6 ) sekä hivenaineita, erityisesti kromia. Oluthiiva edesauttaa hyvien suolistobakteerien lisääntymistä. Täten sen vaikutus on immuniteettia kohottava ja suolistosairauksia ehkäisevä. Oluthiiva sisältää DNA ja RNA kemikaaleja, jotka edesauttavat solujen uusiutumisprosessissa.

Omenaviinietikka ( apple vinegar, Apfelessig )
Omenaviinietikka on happo, joka poistaa ns. kelatoimalla soluista haitallisia ja jopa myrkyllisiä aineita. Se liuottaa verisuonten seinämistä kalkkeutumia ja ehkäisee veritulppien syntymistä. Se lisää myös vastustuskykyä, parantaa ihoa ja parantaa mahahappoja. Sitä on käytetty hoitamaan sydänsairauksia, reumatismia, nivelreumaa, suonikohjuja, korkeata verenpainetta, ruoansulatushäiriöitä, tulehduksia, ihottumia ja verisuonitauteja.

Pähkinät ( Corylus avelana ) ( nut, Nuss )
Sisältävät kalanrasvahappojen tapaisia omega3-rasvahappoja, kuituja sekä tärkeitä hivenaineita kuten kalkkia, fosforia, magnesiumia, rautaa, seleeniä, kuparia ja sinkkiä. Ne sisältävät erityisesti A-, B- ja E-vitamiineja.

Monet tärkeät B-vitamiinit eivät imeydy kunnolla ilman fosforia, joka myös on aivojen toiminnalle välttämätön.

Kaikki pähkinät sisältävät B-ryhmän vitamiineja kuten B1, B2, B3, B5 ja B6-vitamiineja ja foolihappoa, jotka ovat tärkeitä hermostolle, ruuan- sulatukselle, sydämelle iholle jne.

E-vitamiinin sydämen toimintoja parantava vaikutus perustuu sen solujen hapensaannin edistämiseen. Se hapettaa kudoksia ja laajentaa verisuonia.

Pähkinöissä on runsaasti lesitiiniä ja tyydyttämättömiä rasvahappoja. Lesitiini estää kolesterolia kasaantumasta ja kiinnittymästä verisuonten seinämiin. Tyydyttämättömät rasvahapot taas ovat ruokavalion aivan elintärkeä osa. Niiden puute aiheuttaa ihottumaa, ihon kuivumista, hiustenlähtöä, munuaissairauksia, eturauhasen toimintahäiriöitä jne

Kuivana pähkinät säilyvät hyvin, koska niissä on entsyymi-inhibiittoreita, jotka estävät tiettyjen entsyymien toiminnan. Vedessä liottamalla inhibiittorit neutraloituvat. Eläinkokeissa on todettu näiden inhibiittorien ehkäisevän syöpää. Tutkimuksissa on selvinnyt, että pähkinöiden inhibiittorit estävät onkogeni nimisen aineen erittymistä kehossa. Samoin ne estävät tiettyjen protease entsyymien aktivoitumisen. Tutkijat ovat sitä mieltä, että nämä molemmat ovat oleellisia syövän syntymisessä.

USA:ssa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että vähintään 150 g pähkinöitä viikossa syövien henkilöiden sydäninfarktiriski oli kolmasosa niihin verrattuna, jotka vain harvoin söivät pähkinöitä. Saksanpähkinä sisältää hyödyllisiä rasvahappoja: LA 30,6 % ja LNA 3 %. Pähkinöiden syöminen tasapainottaa veren sokeripitoisuutta, joten ne ovat hyvää ravintoa diabeetikoille ja ylipainosta kärsiville.

Savi ( clay )
Savea voi käyttää joko ulkoisesti tai sisäisesti tulehdusten, infektioiden, myrkytysten ja suolistohäiriöiden hoitoon. Savella on kyky uudistaa kudoksia, luovuttaa mineraaleja ja sitoa itseensä myrkkyjä ja kaasuja. Se on antitoksinen, antiseptinen, antibakteerinen ja säilövä. Savea onkin käytetty vihannesten ja hedelmien säilöntään.

Savi on alumiinisilikaattiseos, joka sisältää piitä, alumiinia, kaliumia, kalsiumia, natriumia, mangaania ja titaania. Sekä hivenaineita kuten beryllium, kupari, koboltti, magnesium, molybdeeni ja rauta. Savessa oleva kupari stimuloi aivolisäke-, maksa- ja haimahormonien eritystä ja edistää ihmisen aineenvaihduntatoimintoja.

Savella on hyvin voimakas absorboiva ominaisuus. Se johtuu sen erittäin pienestä hiukkaskoosta ( 1/2000 mm ), mikä antaa sille valtavan ominaispinta-alan. Se imee itseensä neste- ja kaasumaisia myrkkyjä. Savi estää vahingollisten bakteerien ja mikrobien lisääntymisen, mutta ei tuhoa elimistöllemme hyödyllisiä bakteereja. Koska se on myös antiseptinen ja steriloiva, voidaan sitä käyttää menestyksellisesti tulehdusten ja haavojen hoitoon. Se myös nopeuttaa haavojen arpeutumista. Savi pystyy myös sitomaan radioaktiivisuutta itseensä.

Savea on käytetty ikiajoista asti lukuisten tautien hoitoon: Palovammat, käärmeenpuremat, struuma, rutto, paiseet ja haavat, punatauti, ripuli, suolistotulehdukset, syfilis ja reumatismi

Myös eläimet käyttävät vaistonvaraisesti savea ottaessaan savikylpyjä kun ne ovat haavoittuneet.

Sisäisesti savea käytettäessä on syytä välttää ruokavaliossaan rasvoja, varsinkin oliivi- ja parafiiniöljyä, koska ne saattavat paakkuunnuttaa savea.

Shitakesieni ( Lentinus edodes )
Kohottaa immuniteettia ja auttaa siten virustautien torjunnassa. Tutkimuksissa on saatu näyttöä, että se alentaisi veren kolesterolia ja -painetta . Se ehkäisisi kasvainten syntyä ja auttaisi kehoa taistelemaan viruksia ja bakteereja vastaan. Polysaccaride lentina nimisen hiilihydraatin arvioidaan kohottavan immuniteettia. Siitakesientä on Aasiassa käytetty yleislääkkeenä vanhenemisen tuomiin sairauksiin sekä sukupuolikunnon kohottajana. Nykylääketieteessäkin siitakesientä käytetään lääkkeenä syöpää vastaan.

Spiruliina mikrolevä ( Spirulina maxima )
Mikään muu ravintoaine ei sisällä yhtä paljon arvokkaita kasvisvalkuaisia. Sisältää runsaasti vitamiineja, hivenaineita ja GLA:ta. Spiruliinalla on syöpää estäviä vaikutuksia zeaxantinin (kartenoidi) ansiosta. Se laskee veren LDL kolesterolia ja vahvistaa myös immuniteettia. Se sisältää myös runsaasti entsyymejä.

Viini
Viineillä on monia positiivisia terveysvaikutuksia kohtuullisesti nautittuna.

 1. Auttaa verenkiertoa vähentämällä verisuonien vastusta. Tämän se tekee laajentamalla suonia, estämällä veren paakkuuntumista, laskemalla hapen tarvetta, lisäämällä hyvää HDL kolesterolia ja laskemalla huonoa LDL kolesterolia
 2. Se helpottaa hengitystä
 3. Parantamalla kalsium aineenvaihduntaa se vahvistaa luustoa. Parempi verenkierto vahvistaa myös lihaksia
 4. Vilkastaa hormonitoimintaa stimuloimalla kilpirauhasen, munuaisten ja sapen toimintaa. Se lisää myös sukurauhasten aktiviteettia. Vilkastunut hormonitoiminta kohottaa yleiskuntoa ja yleistä vastustuskykyä.
 5. Vilkastaa aineenvaihduntaa laajentamalla kudoksia ja lisäämällä verenkiertoa
 6. Toimii myrkkyjä, viruksia ja bakteereja ehkäisevästi ja siten välillisesti myös syöpäriskiä alentavasti ( ranskalaisilla muita alhaisempi syöpäsairastuvuus ) Bakteerien ja virusten tuhoamisvaikutus ei perustu pelkästään alkoholiin, sillä täsmälleen sama vaikutus on alkoholittomalla viinillä. Antibakteeriset antosyanidit ovat viinirypäleen kuoriosassa, mutta vapautuvat käymisprosessissa paremmin imeytyvään muotoon.
 7. Vilkastuttaa aivotoimintaa vähentäen vanhentumisoireita aivojen verenkierron ja hapensaannin lisääntymisen myötä.
 8. Vähentää stressiä ja sen aiheuttamia haitallisia sivuvaikutuksia kuten kolesterolin nousua jne.

Ranskalaisilla on puolet vähemmän sydän- ja verisuonitauteja kuin amerikkalaisilla. Amerikkalaisessa tutkimuksessa on todettu kahden viinilasillisen päivässä alentavan sydän- ja verisuonitauteja 30 – 40 %. Positiivisen vaikutuksen uskotaan johtuvan resveratrol nimisestä polyfenolista, jota on varsinkin Pinot Noir viinissä. Resveratrol näyttäisi vaikuttavan kuten asperinikin estämällä verisolujen paakkuuntumista. Resveratrolia on myös sitruunassa.

Uskotaan myös, että viinin voimakkaan antikarsinogeeniset tanniinit estäisivät myrkkyjen aiheuttamia solumutaatioita ja siten myös syövän syntymistä.

Uusimman Israelilaisen tutkimuksen mukaan viinin polyfenolit estävät huonon LDL kolesterolin hapettumista ja siten viini ehkäisee sydän ja verisuonitauteja ja syöpäsairauksien syntyä.

Viini, kuten muutkin alkoholijuomat sisältävät pieniä määriä asetaldehydiä, joka muuttuu ihmisen elimistössä solumutaatioita eli syöpää aiheuttavaksi aineeksi. Liiallinen alkoholin käyttö on siis vaarallista.