Juurekset

Piparjuuri ( Amoracia rusticana) (horseraddish, Meerrettich )

Sisältää allyyli- ja butyyli sinappiöljyjä, jotka tuhoavat homesientä, mikrobeja ja viruksia. Käytetään suolistotulehdusten hoidossa. Sisältää myös paljon entsyymejä, aminohappoja, fytosidejä sekä C- ja B- vitamiineja. Sopii mausteeksi lihan ja kalan kanssa.

Porkkana (Daucus carota) ( carrot, Möhre )

Sisältää 11 mg Betakaroteenia per 100 g. Kymmenen kertaa enemmän kuin esim punainen paprika. Porkkana sisältää myös runsaasti mineraaleja kuten kalsium, rauta , kalium ja fosfori. Se puhdistaa verta, auttaa väsymykseen, anemiaan, alentaa veren kolesterolia ja parantaa ihottumia ja ihon laatua. Nauti porkkana oliiviöljyn kera, jotta rasvaliukoinen betakaroteeni ja E- vitamiini voisivat imeytyä. Tutkimuksissa on todettu veren betakaroteenipitoisuuden korreloivan käänteisesti varsinkin keuhkosyövän kehittymiseen. Pillereistä saadulla betakaroteenilla taas ei ole todettu olevan syöpään sairastumista alentavaa vaikutusta. Eräässä suomalaisessa tutkimuksessa jopa lievästi päinvastainen vaikutus. Porkkanasta saatu betakaroteeni alentaa tutkimusten mukaan keuhkosyöpään sairastumista entisten tupakoitsijoiden kohdalla, mutta on lähes voimaton vielä tupakoiviin.

Nauttikaa osa porkkanoista tai muista betakaroteenirikkaista vihanneksista keitettynä, sillä oletetaan, että keitettyjen vihannesten betakaroteeni vaikuttaa tehokkaammin kuin raakojen.

Betakaroteeni vaikuttaa esimerkiksi silmien näköpigmentin muodostumiseen verkkokalvolla ja edistää ihon ja limakalvojen hyvinvointia.

Porkkanan naatit ovat myös oivallisia keittoihin ja muhennoksiin. Siemeniä taas voi käyttää mausteeksi.

Sipuli ( Allium cepa ) ( onion, Zwiebel)
Puolikas raakaa sipulia päivittäin riittää nostamaan veren hyvää HDL kolesterolia erään kokeen mukaan kymmenistä prosenteista moninkertaiseksi yksilöstä riippuen. Saman kokeen ja myös monien muiden mukaan sipulin sisältämät kemialliset aineet estävät veren paakkuuntumista. Kolesterolin alentuminen ja veren paakkuuntumisen estyminen on testeissä saatu aikaan myös kuumennetuilla sipuleilla. Rasvaisten liharuokien kanssa nautitut kuumennetut sipulit tasapainottavat rasvojen epäterveellisiä vaikutuksia. Sekä raaka että kuumennettu sipuli alentavat veren sokeria.

Sipuli sisältää antibioottisia aineita, jotka tuhoavat bakteereja kuten salmonella, tuberkuloosi ja eräät kolibakteerit. Samat antibioottiset aineet tekevät sipulista tehokkaan lääkkeen vilustumistauteihin. Lisäksi sipulin eteeriset öljyt ovat terveellisiä keuhkoille. Sipulia ja valkosipulia tutkitaan vilkkaasti niiden mahdollisten syöpää estävien vaikutusten vuoksi. Sipulista eristetty propylisulfidi pystyi testeissä estämään syövän ensivaiheissa tapahtuvia solumutaatioita.

Sipuli sisältää paljon eteerisiä öljyjä, mineraaleja, vitamiineja, sulfideja ja flavonoideja. Elektrobiologisissa tutkimuksissa on todettu, että valko- ja keltasipulissa on mitogeenistä säteilyä, joka kiihottaa solujen kasvua ja piristää kaikkia elintoimintoja.

Kansanparantajat uskovat, että sipuli lisää ruokahalua, parantaa bronchitista, suolikatarria, vilustumistauteja ja kihtiä. Uskotaan, että se vaikuttaa desinfektiivisesti, estää hiusten lähtöä, vahvistaa sydänlihaksia ja maksaa, parantaa tulehduksia, hyönteisten pistoja.

Valkosipuli ( Allium sativum) ( garlic, Knoblauch )
Laskee veren LDL kolesterolia ja nostaa HDL kolesterolia, joka suojaa verisuonia rasvoittumiselta ja estää veren hyytymistä tulpaksi. Tämä vaikutus on kokeissa todettu sitä paremmaksi mitä enemmän koehenkilöt ovat valkosipulia nauttineet. Kokeissa on myös todettu valkosipulin eräissä tapauksissa alentavan verenpainetta. Allicinin ja adenosinen uskotaan olevan vaikuttavia aineita valkosipulissa, mutta varmuutta tästä ei ole. Pillereitä nauttimalla ei ole saatu samoja terveysvaikutuksia kuin tuoretta valkosipulia nautittaessa.

Allyl sulfidit ovat eläinkokeissa osoittautuneet toimivan syövän ensimmäisen vaiheen estäjinä. Kiinalaisten tutkimusten mukaan valkosipulin käyttö on merkittävästi alentanut vatsa- ja suolistosyöpää koehenkilöillä. Syöpää estävä vaikutus näyttäisi johtuvan valkosipulin kyvystä auttaa maksaa eliminoimaan syöpää aiheuttavia myrkkyjä. Toinen vaikutustapa näyttäisi uusimpien tutkimusten mukaan olevan valkosipulin kyky lisätä veren tappajasolujen määrää kaksin, jopa kolminkertaiseksi. Eräiden tutkimusten mukaan valkosipuli vaikuttaa immuunijärjestelmää tehostavasti järjestelmän käyttämien entsyymien koostumusta parantamalla.

Bakteereja ja viruksia tuhoava vaikutus perustuu allicin rikkiyhdisteeseen, joka pystyy tukahduttamaan mm botuuli-, tuberkuloosi-, stafylokokki- ja normaalit ripulibakteerit. Se tehoaa myös virus- ja sienitauteihin. Bakteereja ja viruksia tuhoavan vaikutuksensa vuoksi valkosipulia käytetään lääkkeenä vilustumistauteihin. Valkosipulin on myös todettu stimuloivan keuhkojen limakalvoja ja sitä onkin siitä syystä käytetty keuhkosairauksien hoidossa.

Antioksidanttiset aineet hidastavat vanhenemisoireita ja vahvistavat immuunisysteemiä. Valkosipulin on myös tietyissä tapauksissa todettu lievittävän niveltulehduksia ja sokeritasapainohäiriöitä ja parantavan verenkiertoa ohentamalla verta yhtä hyvin kuin aspiriini. Tutkimusten mukaan selvä veren ohentumisvaikutus syntyi jo kahden valkosipulin kynnen nauttimisesta päivittäin. Kuumentaminen ei näyttänyt kokeissa heikentävän veren ohentamisvaikutusta. Muut edulliset vaikutukset kuitenkin hävisivät kuumennetusta valkosipulista.

Kansanperinteessä tiedetään, että valkosipuli lisää ruokahalua ja parantaa ruoansulatusta, alentaa verenpainetta, parantaa suolistomyrkytyksiä ja auttaa muutenkin kaikissa suolistosairauksissa ja tulehduksissa, vahvistaa sydäntä ja maksaa, helpottaa yskää, hyttysen pistoja, koliikkia, vahvistaa hermoja, parantaa unettomuutta ja huimausta.

Valkosipuli sisältää A-, B-, C- ja E- vitamiinia sekä seleeniä (enemmän kuin mikään muu kasvi), kuparia, magnesiumia, kalsiumia, rautaa, kaliumia ja sinkkiä

Valkosipuli pitäisi nauttia raakana ja pilkottuna. Pilkkomisen jälkeen anna sen odottaa noin kymmenen minuuttia. Happi aktivoi valkosipulin entsyymitoimintaa, joka sitten ihmisen kehossa toimii antikarsinogeenisesti.
Elektrobiologisissa tutkimuksissa on todettu, että valko- ja keltasipulissa on mitogenista säteilyä, joka kiihottaa solujen kasvua ja piristää kaikkia elintoimintoja. Jotkut henkilöt voivat olla allergisia valkosipulille.