Hedelmät

Oliivi ( Olea europea ) ( olive, Olive )

 

Sisältää Omega3 rasvahappojen lisäksi paljon flavonoideja. Rasvahapot ehkäisevät sydän- ja verisuonitauteja sekä syöpää. Oliiviöljyn on naisilla todettu alentavan rintasyöpäriskiä 25 % päivittäin käytettynä verrattuna niihin, jotka käyttivät sitä harvemmin. Espanjalaisen tutkimuksen mukaan taas eniten oliiviöljyä käyttävien naisten rintasyöpä sairastuvuus oli 40 % alempi kuin vähiten käyttävillä. Oliivin tyydyttämättömät öljyt saavat aikaan veren haitallisen LDL kolesterolin vähenemisen ja hyvän HDL kolesterolin nousun. Oliivin öljyt vaikuttavat myös verta ohentavasti ja ehkäisevät siten sydän- ja verisuonitauteja. Kemiallisissa testeissä on myös todettu oliiviöljyn vahvistavan solujen seinämiä. Näin solut kestävät paremmin vapaiden radikaalien pommitusta. Oliiviöljyn suotuisa syöpävaikutus johtuu siitä, että siinä on erittäin paljon polyfenoleja eli flavonoideja. Oliiviöljy kestää muita hyviä rasvahappoja paremmin kuumentamista. Oliiviöljyn on myös todettu iholle siveltynä vähentävän auringon säteiden haitallisia vaikutuksia iholle.

Omena ( Malus sylvestris ) ( apple, Apfel )
Omena on flavonoidi- ja kuitupitoinen , joten sillä voi olla suotuisaa vaikutusta sydän- ja verisuonitautien lisäksi syöpäsairauksien estäjänä. Omenan vesiliukoinen pektiini kuituaine on luultavasti se tehoaine, joka aikaansaa hyvän HDL kolesterolin nousun ja huonon LDL kolesterolin laskun. Omena on myös mainio ravintoaine laihduttajille, koska se tyrehdyttää tehokkaasti näläntunnetta. Kuten mustikka ja eräät muutkin hedelmät ja marjat, on omena erittäin tehokas virusten tuhoaja. Laboratoriokokeissa on todettu tavallisen omenamehun tuhoavan esimerkiksi polioviruksen sata prosenttisesti.

Omenahappo voi myös toimia kelatoivasti eli kalkkeutuneita verisuonia puhdistavasti. Varsinkin omenaviinietiikalla on tällaisia ominaisuuksia.

Jos kuorit omenan ennen syömistä, menetät n 75 % sen vitamiineista ja flavonoideista. Toisaalta tuontiomenat on kuorittava, koska niiden pinnalla on säilöntäaineita.

Kansanparantajat uskovat omenan edistävän ruoansulatusta ja vaikuttavan parantavasti suolistovaivoihin ja myrkytyksiin. Sen uskotaan auttavan peräpukamiin, vatsavaivoihin, reumatismiin ja aineenvaihduntaan. Näistä ei kuitenkaan ole tutkimustuloksia.

Sitruuna ( Citrus limonum ) ( lemon, Zitrone )
Sisältää paljon resveratrol nimistä antioksidanttia, jonka arvioidaan ehkäisevän syövän syntymistä. Se on myös voimakkaan antibakteerinen ja verta puhdistava. Sitruuna sisältää limone-öljyä, terpinejä, pineenejä, sabineja sekä runsaasti C vitamiinia. Sitruunassa on myös runsaasti flavonoideja kuten, rutin, hesperidin, quercetin ja naringin. Sitruunan uskotaan auttavan flunssaan, infektioihin ja ihon laatua parantavasti. Kuten yleensä hedelmissä ja marjoissa arvokkain osa on kuori, mutta älä käytä sitruunan kuorta, sillä siinä on yleensä säilöntäaineita.

Viinirypäle ( punainen ) ( Vitis vinifera ) ( grape, Weintraube )
Sisältää cox-2 inhibiittoria, jonka uskotaan ehkäisevän syövän kehittymistä. Viinirypäleessä ja viinissä on runsaasti tanniinia ja flavonoideja, kuten katekinit, antosyanidit ja proantosyanidit