Viljely ja luomu

Luomuviljelyssä ei käytetä luonnolle vieraita kemikaaleja tautien ja tuholaisten torjunnassa eikä keinotekoisia lannoitteita, joista voi tulla valumapäästöjä vesistöihin. Torjunta-aineet tappavat maan luontaisen pieneliöstön ja jättävät jälkensä viljeltäviin tuotteisiin sekä siirtyvät sitten ihmiseen. Luonnonmukaisessa viljelyssä edellytetään myös, että viljelyalue ei ole vilkkaan liikenteen välittömässä läheisyydessä, jolloin liikenteen päästöt eivät siirry tuotteisiin.

Luomuperiaate edellyttää, että myöskään lopputuotteen säilönnässä ei käytetä kemikaaleja. Säteilyttäminen jopa kuumentaminenkin ovat epäsopivia menetelmiä etenkin luomumarjoille, koska näin tuhoutuu suuri osa arvokkaista vitamiineista ja erityisesti hyödyllisestä entsyymi- ja bakteerikannasta. Parhaat säilöntämenetelmät luomutuotteille ovat pakastus ja kuivaus.

Vitamiinien määrä on parhaimmillaan tuoreessa ja käsittelemättömässä ravinnossa. Säilöntäkäsittely ( paitsi jäädytys ) ja säilöntäaika hävittää nopeasti vitamiineja bakteerien, entsyymien, valon ja hapen avulla. Tuoreista kasviksista ja marjoista häviää esimerkiksi vuorokauden säilytyksen aikana 15 % C-vitamiinista. Jäädytetty vihannes saattaa näin olla monasti ”tuoretta” vitamiinipitoisempi. Pakasteet on sulatettava hitaasti ja nautittava sitten välittömästi, koska esimerkiksi C-vitamiini tuhoutuu vuorokaudessa 40 %:sesti sulatuksen jälkeen.

Vitamiinipillereihin verrattuna on hyvä muistaa, että kasveissa on kymmenen tuhatta biologista yhdistettä, joista vain pari tuhatta tunnetaan. Pillerien 10-15 aineyhdistettä ei millään tavalla korvaa luonnollista elävää, hyödyllistä entsyymi ja bakteerikantaa sisältävää ravintoa. C- vitamiinikin imeytyy parhaiten elimistöön kasvisravinnon sisältämien flavonoidien avulla.

Tuotteidemme ideana on antaa elimistöllesi raaka-aineet, vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet sekä muut bioaktiiviset aineet kuten flavonoidit jne., jotta elimistösi oma terveyttä ylläpitävä järjestelmä toimisi moitteettomasti. Jäädyttäminen on paras tapa säilöä. Se ei tuhoa eläviä soluja eikä häivytä vitamiineja, varsinkin kun marjat on jäädytetty kokonaisena.

Markkinoilla oleva tyrnimehu on kuumennettu ja siihen on usein lisätty sokeria tai säilöntäaineita. Tällöin vitamiinimäärä on vähentynyt, entsyymit ovat tuhoutuneet ja varsinkin erittäin tärkeä superokside dismatuse entsyymi on tuhoutunut. Se on yksi tehokkaimmista antioksidanteista, eikä sitä voida valmistaa keinotekoisesti.

Ravinnon sisältämät myrkyt ovat terveyden suurin vaara. Hedelmät ja vihannekset sisältävät kymmenien hyönteismyrkkyjen, vahojen, huuhteluaineiden, keinotekoisten väriaineiden ja säilöntäaineiden jäämiä. Pahimpia ovat liikenteen välittömässä läheisyydessä viljellyt kasvit, sillä ne sisältävät lyijyä, joka jo pienissäkin annoksissa aiheuttaa degeneratiivisia muutoksia maksassa, munuaisissa, sydämessä ja muissa elimissä.

BIOLOGINEN TORJUNTA

Kirvaongelmaa torjumme ruiskuttamalla kylmää porakaivovettä paineella tyrnipensaiden lehdille. Tätä varten meillä on porakaivosta runkoputki pellolla ja n. 20 ”ruiskutuspistettä”.
Toimii luotettavasti.

Hirvien ja peurojen torjuntana olemme käyttäneet parturista saatuja hiuksia. Hiukset on sitten sullottu nailonsukkiin, joita on sidottu pensaisiin n. 30m välein. Tämä toimii 100 %:sesti hirviin ja peuroihin, muttei jäniksiin.

Marjoihin ihastuneita lintuja on torjuttu monella eri menetelmällä. Paras ja helpoin on laittaa n. kaksi viikkoa ennen poimintaa radio pellolle soimaan. Ajastimella radio kannattaa aina välillä pitää hiljaisena. Suosittelen Radio Suomen ohjelmia. Niistä linnut eivät pidä.
Jatkuvaa musiikkia lähettävät taajuudet turruttavat linnut nopeasti. Kahdessa viikossa linnut eivät ole tottuneet Radio Suomeen ja pysyttelevät poissa marjoista. Muoviset pöllöt ja haukat eivät toimi kuin päivän pari.

Korkealla leijuva siivekäs heliumpallo oli tosi tehokas, mutta sen naru takertui vähän väliä pensaiden oksiin ja siitä oli luovuttava.

Tuulikelloja, välkkyviä CD levyjä olen myös käyttänyt, mutta radio on paras.

Myyriä voi yrittää estää ajamalla säännöllisesti ruoho pellolta matalaksi. Myös rivivälien äestys pitää myyrät loitolla.

Pönttöjen  laitto pöllöille ja haukoille on kuulemma myös hyvä konsti, mutta kuten kaikilla torjuntakeinoilla, mitattavuus on usein vaikeaa.

Pahanhajuisia kasveja ( valkosipuli, härkäpapu, samettikukka jne. ) kylvämällä voi myös torjua myyriä. Jo ruohottuneeseen peltoon niitä ei enää oikein saa  juurtumaan.